Loading...

Nesnelerin İnterneti - 5G


Yapılan araştırmalara göre bugün internete 10-11 milyar cihazın bağlı olduğu tahmin edilmekte ve bu rakamın 2020 yılına gelindiğinde 50 milyar cihaz seviyesine çıkması öngörülmektedir. Aynı araştırmalara göre; 2003 yılında dünyada kişi başına düşen birbirleriyle bağlantılı cihaz oranı 0,08 iken bu oranın 2020 tahmini ise "6,48"dir. Ayrıca 2020 yılında, 20 adet tipik ev cihazının üreteceği bilgi trafiğinin, 2008 yılında üretilen tüm internet trafiğinden daha fazla olacağı tahmin edilmektedir. Arabalardan kitaplara, elektronik aletlerden yiyeceklere, akıllı binalardan ayakkabılara kadar aklımıza gelebilecek tüm şeylerin/nesnelerin birbirine bağlanması gelecekte bizi bekleyen bir gelişmedir.
Kahve makineniz en yakın markete bir paket kahve çekirdeği için otomatik olarak sipariş geçtiğinde, marketin deposundaki taşıyıcı bant kahve paketini insansız hava aracına yüklemek için ilerleyecek. Yolu üzerindeki sert rüzgârın dindiğini bildiren yeşil ışıkla birlikte hava aracı teslimat için yola çıkacak.
Sporda harcadığımız kaloriyi gösteren akıllı saatler, eve gitmeden önce evimizi istediğimiz sıcaklık derecesine getiren akıllı klimalar, kendi kendine park edebilen akıllı arabalar, akıllı bileklikler, akıllı gözlükler, akıllı tişörtler, akıllı raketler ve birçoğu.
Yapılan yatırımlar ve gelişen teknoloji, yakın gelecekte tüm cihazların WiFi ve Bluetooth gibi protokollerle birbirlerine bağlanacağını gösteriyor.

TÜRKİYE’DEKİ DURUM


Türkiye’de de Nesnelerin İnterneti’ne büyük önem veriliyor. Vodafone, Türkiye'de ilk kez "Nesnelerin İnterneti Platformu"nu hayata geçirdi. Vestel, Arçelik ve Sade Grup gibi şirketler, Nesnelerin İnterneti alanında ürünler tasarlamaktadır.
Mevcut durumda Vestel’in giyilebilir teknoloji alanında çalışmaları mevcuttur.Dünyanın önde gelen yazılım ve donanım üreticilerinden Huawei, İstanbul’da büyük kısmını Türk mühendislerin oluşturduğu ekibiyle, nesnelerin interneti (IoT), yapay zekâ, bulut ve akıllı/güvenli şehir teknolojileri üretmektedir.
Kablosuz endüstriyel Nesnelerin İnterneti alanında faaliyet gösteren Skysens, dünyanın en büyük havalimanı projelerinden İstanbul Havalimanı’na farklı sistemleri tek bir kablosuz ağ üzerinden yönetme imkanı sunmaktadır.
Skysens’in uçtan uca sağladığı bu çözüm ile İstanbul Havalimanı, dünyada kablosuz endüstriyel Nesnelerin İnterneti altyapısı ile kurulan ilk havalimanı oldu. Sade Grup’un sade.io adı altında geliştirdiği ürünler, Reengen firmasının enerji alanında yaptığı çalışmalar ile sensörlerle çalışan Makey nesnelerin interneti alanında çalışmalar yapan firmalardır